Stofexplosies

Stofexplosies
 
Wetgeving
Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is kan dit, vermengd met de zuurstof uit de lucht en een ontstekingsbron, tot een explosie leiden. Explosies kunnen dodelijk letsel, zwaargewonden en/of grote materiële schade veroorzaken.
Vanaf 1 juli 2003 moeten bedrijven organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de nieuwe ATEX 137-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG) of de ATEX 95-richtlijn (richtlijn 94/9/EG).
Deze eerste is ook opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet, bedoeld om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen.
 
Stofexplosies komen voor bij fabrieken met productie van meel, diervoeders, melkpoeder, houtstof, metaalpoeders en dergelijke. Ook bedrijven waar veel stof ligt, zoals meel-, graanopslag- en overslagbedrijven, maar zelfs in een scheepsruim komen stofexplosies voor.
Een stofexplosie lijkt op een gasexplosie, maar is vaak veel krachtiger. Dit heeft in het bijzonder te maken met secundaire stofexplosies. De eerste veelal wat lichtere stofexplosie verplaatst stof in de omgeving, zo ontstaat er een nieuwe explosieve stofwolk met als gevolg een kettingreactie, waarbij de opeenvolgende stofexplosies meestal veel groter zijn dan de eerste stofexplosie. Die volgende stofexplosies kunnen met hoge snelheid en kracht doorheen een heel gebouw razen. Dit met desastreuze gevolgen.
 
Bij een explosie komt zoveel kracht vrij dat muren, wanden of opslagtanks weggeslagen kunnen worden. Dat zorgt voor zeer veel rondvliegend glas, staal en steen, wat tot ernstige verwondingen kan leiden.
Om deze risico’s tot een minimum te herleiden, is de firma Inbraaksafe, in samenwerking met de Duitse firma Haverkamp, reeds jarenlang gespecialiseerd in explosie werende veiligheidsfolie.
Woningen, bedrijven of luchthavens met kleine of grote glaspartijen worden professioneel bestudeerd en beveiligd naargelang het mogelijke risico op stof-, gas- of ook bomexplosie.
 
Voor meer informatie
info@inbraaksafe.be of 0800/12012