Meer dan 200 Woninginbraken per dag als gevolg van crisis

Meer dan 200 Woninginbraken per dag als gevolg van crisis

 
 
Gemiddeld wordt er in België 208 keer per dag ergens ingebroken.
In 3 procent van de gevallen wordt ook fysiek geweld gebruikt.
 
De cijfers werden opgevraagd door Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).
 
Ook winkels zijn vaak het slachtoffer van inbraak. De minister wil daarom een verhoogd toezicht in en om winkelstraten. Momenteel werkt ze ook aan specifieke projecten zoals een informatienetwerk voor handel en diensten, klinkt het. Het netwerk laat toe relevante informatie te delen tussen handelszaken en politie.
 
Van Biesen ijvert ook voor een betere diefstalpreventie bij particulieren. “Diefstalpreventieadviseurs geven kosteloos advies op maat over de zwakke veiligheidspunten van woningen”, zegt hij in de krant. “Die dienstverlening moet beter gemaakt worden.”
 
BRON
 
 

 
Kerst- en oudejaarsavond zijn dé topdagen voor inbrekers. Terwijl op andere dagen gemiddeld 200 gezinnen thuis worden beroofd, zijn dat er op de eindejaarsfeestdagen telkens 500 per dag. Of meer dan 20 inbraken per uur. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
 
“Afhankelijk van het seizoen ligt het aantal woninginbraken hoger of lager. We zien dat duidelijk in onze statistieken”, zegt Tom Broekaert, diensthoofd georganiseerde diefstallen van de federale politie. Vorig jaar waren er in ons land 75.268 inbraken. Dat zijn er elke dag minstens 200. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.
 
“In de donkere maanden loopt dat aantal op tot 250 per dag. Vanaf april tot en met augustus lopen de inbraken terug, tot 150 à 170 per dag. In onze grafieken kunnen we niet naast twee enorme uitschieters kijken: kerstavond en oudejaarsavond. Dan tellen we telkens meer dan 500 inbraken per dag. Mensen moeten zich daarvan bewust zijn”, zegt Broekaert.
 
BRON

2 Comments

 • Camera bewaking / maart 3, 2018 at 9:01 am

  Ze zijn tegenwoordig ook niet meer bang voor camera bewaking. Ik vraag me af wat je er wel tegen kan doen

  Beantwoorden
  • inbraakbe2016 / april 9, 2018 at 2:26 pm

   Een camera is steeds een aanvullende beveiliging, bv. controle van wie er aan de deur is geweest, of om een oprit van een woning, een winkel of bedrijf extra in het oog te kunnen houden.
   Enkel camerabewaking houdt ze inderdaad niet tegen, vandaar steeds uitgaan van de OFEM-theorie ivm beveiligen van woningen. De beste sloten op ramen en deuren blijft in combinatie met “goede gewoontes”, de beste oplossing om 95% van de inbrekers buiten te kunnen houden.

   Beantwoorden